Geplaatst op

Tomaten zaaien – een gids

Tomaten

Niets geeft meer voldoening in tuinieren dan een plant te zien groeien van zaadje tot eerste rijpe vrucht. Dit is precies waarom ik jaar na jaar tomaten begin te telen. De voorkeur geven aan tomaten maakt gelukkig! In deze gedetailleerde instructies laat ik je zien hoe je moet zaaien en waar je op moet letten.

De perfecte zaaidatum

Maart is de ideale tijd om te beginnen met groeien. Er was geen sprake van dat ik eerder zou beginnen. Ik weet dat het moeilijk is, maar ik begin altijd pas half maart met het zaaien van tomaten.

Wat heb je nodig voor het kweken van tomaten

Kweekgrond: In deze speciale grond (ik gebruik de grond van Neudorff) zijn er geen resten van andere planten, geen micro-organismen of schimmelsporen. Het wordt niet bemest en is daarom ideaal voor de zachte wortels van de zaailingen. Zodra je de potgrond in je hand hebt, zul je merken hoe mooi los en doorlatend deze is. Het gebruik van potgrond vergroot de kans dat de zaden goed ontkiemen en uitgroeien tot flinke planten.

Kweekpotten/kweekschalen: Vroeger maakte ik veel van mijn kweekpotten zelf. De kweekpotten van krantenpapier hebben hun waarde bewezen. Het werkt ook geweldig met in de winkel gekochte cellulosepotten. Teelttrays bieden de zaden voldoende ruimte en tegelijkertijd heb je minder potgrond nodig. Het kan in praktische rijen worden gezaaid.

Zaden: Er zijn waarschijnlijk zoveel tomatenrassen in de wereld dat het onmogelijk is om ze allemaal te tellen, laat staan ​​ze allemaal in één mensenleven te kweken. Mijn favoriete soort (de “rode punt”) mag nooit ontbreken. Maar dan wil ik ook elk jaar nieuwe rassen testen. Een goede aanvoerbron is de biologische kwekerij Herb.

Sproeistraal: De gietstraal heeft een zachte straal voor het besproeien van het zaad.

Houten pluggen: Kleine houten pluggen zijn erg handig, zodat je niet vergeet welke soort je hebt gezaaid.

Potlood: Hiermee kunt u kleine kuiltjes maken voor de zaden en vervolgens de propagatiepluggen labelen. Containers voor zaadpotten: Lege dozen zijn erg praktisch zodat je potten niet omvallen en je ze gemakkelijk van A naar B kunt dragen.

De stappen

Vul je containers met de potgrond. Druk goed aan en laat een kleine rand aan de bovenkant. Anders zullen het water en de grond eruit klotsen bij het water geven.

Maak met het potlood een kleine, niet te diepe inkeping in elke pot. Merk op dat tomaten lichtkiemers zijn. Ze mogen niet te diep onder de grond zitten.

Ik doe maar één zaadje in elke pot. Dit maakt het uitprikken in 2-3 weken enorm gemakkelijker. Ik heb deze in de trog gezet. Je kunt de punt van het potlood een beetje bevochtigen en zo krijg je een betere grip op elk zaadje afzonderlijk.

Leg een dun laagje potgrond over de zaden. Zand is ook goed voor het afdekken van de lichte ziektekiemen. Druk vervolgens licht aan zodat de zaden een goed grondcontact krijgen.

Om niet te vergeten welke heerlijke tomatenrassen in welke pot liggen te sluimeren, zijn ze nu goed geëtiketteerd. Ik gebruik houten stokjes waarop ik de variëteit en de zaaidatum noteer. Zo kan ik controleren of alles goed gedijt of dat het zaadje niet ontkiemt.

Last but not least wordt de besproeiingsdouche uitgetrokken. Ik ben dol op dit schattige kleine tuingereedschap! Dit maakt water geven zo leuk. De zachte straal voorziet het zaad van veel water zonder de zaden om te spoelen.

Voorlopig komen de schepen op een gezellige en warme plek. De woonkamer is hier meestal het meest geschikt voor. Ze moeten ook zo helder mogelijk zijn. Na ongeveer 2 tot 3 weken verschijnen de eerste miniplantjes. Dan zou het goed zijn als je ze koeler zet (18-20 graden). Natuurlijk werkt het in een appartement niet altijd zoals het in het leerboek staat. Probeer het gewoon zo goed mogelijk uit te voeren. Feit is: te warm maakt de zaailingen op den duur zwak en ziek.