Geplaatst op

Badkamerspiegel op de juiste manier schoonmaken

Badkamerspiegels

Tandpastaspatten, vingerafdrukken en stof – wie heeft dat niet op zijn badkamerspiegel? Wij hebben tips om je badkamerspiegel schoon te krijgen zonder deze te beschadigen! Want wat veel mensen niet weten: huishoud- en schoonmaakproducten beschadigen je spiegel zonder dat je het direct merkt!

Blijf weg van huismiddeltjes

Als je het internet vraagt, zijn er zogenaamd allerlei halfvergeten huismiddeltjes die je kunt gebruiken om je badkamer spiegel op een prachtige manier schoon te maken: aardappelen, azijn of krant maken het gebruik van alle andere schoonmaakmiddelen overbodig, volgens de tips op talloze websites. Toch raden wij deze reinigingsmethoden af.

Waarom?

 • Azijn beschadigt de zilverlaag van uw badkamer spiegel en kan leiden tot corrosie. Wrijf het in geen geval op je spiegel, zelfs niet “een druppel om de spiegel te laten glanzen”, zoals vaak wordt beweerd. Azijn wordt vaak uit pure onwetendheid gebruikt, omdat het door keramiekfabrikanten wordt aanbevolen voor het reinigen van keramiek – maar op de lange termijn is het een doodvonnis voor je spiegel.
 • Ook met krantenpapier en aardappelen kun je spiegelreiniging niet eenvoudiger maken. Omdat de drukinkt kan afwrijven zodra deze nat wordt. Bovendien is het moeilijk polijsten met dergelijk grof papier.
 • Hetzelfde geldt voor het schuren van gesneden aardappelen, dat is niet direct schadelijk, maar verstopt de poriën van het zandstralen aan de voorkant van de spiegel bij het schoonmaken.

De consumptieaardappel wordt consumptieaardappel genoemd omdat hij er is om gegeten te worden en niet om schoongemaakt te worden.

Klassieke schoonmaakproducten zijn ook geldverspilling

Velen gebruiken naast huismiddeltjes ook klassieke glasreinigers of een mengsel van afwasmiddel en alcohol. Helaas weten velen niet dat de glasreiniger wonderbaarlijk werkt op raamfronten, maar een vijand van de spiegel wordt.

De componenten van glasreiniger tasten de zilverlaag van de badkamer spiegel aan en kunnen zo de spiegel beschadigen. Je hebt misschien wel eens zo’n spiegel gezien: hij begint aan de zijkanten te roesten totdat hij uiteindelijk blind wordt. De oorzaak? glas reiniger.

Het gevaar van chemicaliën voor je badkamerspiegel

Om spiegels goed te reinigen, moeten we eerst begrijpen waarom spiegels zulke delicate producten zijn. Een spiegel bestaat uit een glasplaat met een laagje zilver en meerdere laklagen. Het zilver is het deel dat verantwoordelijk is voor de reflectie. Vanwege het unieke karakter van meerlaagse gegoten coatings, moet uw spiegel altijd de grootste aandacht krijgen in de badkamer, omdat deze gemakkelijk aan verandering onderhevig is. De oorzaken van veranderingen in de spiegel zijn vaak het gevolg van effecten op de spiegelrand of de coating. Dit bevat:

 • Reiniging met ongeschikte reinigingsmiddelen
 • Waterdruppels worden tijdens het reinigen niet direct van de spiegelrand verwijderd
 • Een vochtige omgeving met onvoldoende ventilatie
 • Dampen van oplosmiddelen die zich in de directe omgeving bevinden, bijv. in nagellakremover of in agressieve reinigingsmiddelen
 • De alkaliteit van het metselwerk in combinatie met vocht
 • Eventuele beschadigingen tijdens montage.

Glasreinigers kunnen chemische componenten of geuren bevatten die voor hen zorgen. Bij spiegels is de zilverlaag in het randgebied zichtbaar en daardoor direct aan de invloeden blootgesteld.

Hoe maak je je spiegel schoon

 • U kunt uzelf het geld voor dure schoonmaakmiddelen besparen. We raden u aan de spiegel regelmatig schoon te maken, maar alleen met warm water en een geschikte doek.
 • Als je hardnekkig vuile spiegels hebt – bijvoorbeeld omdat de kinderen de lippenstift erop wilden uitproberen – dan kun je het vuil voorzichtig verwijderen met een beetje spiritus op een wattenschijfje. U hoeft alcohol niet met water schoon te maken, omdat dit de spiegel niet beschadigt.

Tandpastaresten of soortgelijk badkamervuil zijn daarentegen in water oplosbaar en hebben geen agressieve reinigingsmiddelen nodig.